Tendinte Design Interior

Tapet sau fototapet? Ce trebuie sa stiti, inainte de a lua o decizie

Tapet

Infrumusetarea locuintei cunoaste atat de multe variante. Va incanta ideea ca ati putea schimba culoarea si implicit vibe-ul dintr-o incapere. Cum sa faceti o schimbare de impact, insa care sa nu coste atat de mult? E simplu, prin aplicare de tapet sau fototapet.

Despre diferentele dintre cele doua descoperiti detalii in randurile ce urmeaza.

Tapet sau fototapet

Tapetul este cunoscut pentru rezistenta sa, pentru ca este durabil, dar si elegant. In special modelele de tapet pe suport din fibre netesute (vlies) au ca avantaj atat aplicarea usoara (fasiile nu se dilata la contactul cu apa din componenta adezivului), dar si dezlipirea usoara, in fasii compacte, care nu lasa urme de adeziv sau hartie pe perete. De asemenea, mare parte dintre modelele de tapet sunt imprimate cu structura reliefata, aspect care va adauga textura incaperii, si un aspect de calitate.

Fototapetul insa este o alta modalitate prin care puteti amenaja, versiunea moderna sa spunem. Presupune imagini de mari dimensiuni imprimate, prin care efectul optic creat este unul pe cat de realist, pe atat de deosebit. Fototapetul are suprafata neteda, insa imaginile imprimate au avantajul de a aduce o bucatica din natura in casa noastra, o imagine reprezentativa din orasul preferat, un buchet elegant de flori cu dimensiuni generoase sau un tipar cu efect optic 3D.

Fototapetele din colectia pentru copii vor aduce de asemenea multa bucurie, culoare si creativitate in camera celor mici. Gama larga de modele cu personaje din desene animate va permite sa alegeti modele cu eroii preferati de cei mici, printesele atat de indragite de fetite sau alte personaje celebre care ii vor insoti pe cei mici in aventurile lor zilnice.

Costuri

Destul de des rezumam totul la cat costa si este firesc sa facem asta.

Costul pe metru patrat al celor doua tipuri de produse (tapet si fotoapet) este relativ apropiat, diferente intervenind atunci cand este vorba de cataloage ale unor designeri sau produse cu licenta speciala. Diferenta intervenind in special la calitatea suprafetei suport.

Tapetul este acel finisaj ce va presupune o investitie relativ accesibila. Doar ca, veti avea de achizitionarea separata a adezivului in functie de materialul pe care doriti sa aplicati produsul.

Fototapetul poate implica doar costul de achizitie in sine, adezivul este inclus in pret si cu putina rabdare il veti putea aplica si singuri.

O alta diferenta intre cele doua este suprafata acoperita.

In cazul unui fototapet nu aveti pierderi, insa dimensiunile sunt standard, iar daca suprafata este mai mica fata de cea a produsului, atunci este nevoie de o manopera in plus pentru ajustarea produsului. In aceasta situatie, fiind nevoie sa estimati in prealabil cat din imagine nu va putea fi utilizat, existand modele la care odata ce imaginea nu mai este completa, intreg ansamblul sa nu mai arate asa cum va asteptati.

In acelasi timp, daca vorbim despre tapet, acesta se achizitioneaza la rola, pe care acelasi tipar este repetat, astfel incat sa reflecte un model continuu, indiferent pe ce suprafata este aplicat. Puteti taia din rola atat cat aveti nevoie, iar tiparul nu va parea incomplet. In acest caz insa, trebuie sa luati in considerare si pierderile survenite din intervalul de repetare al tiparului, care difera in functie de fiecare model.

Avantaje pe termen lung

Sa ne gandim si la aspecte ce tin nu doar de efectul vizual pe moment, ci si de rezistenta  pe termen lung. Desigur, ambele finisaje se comporta destul de bine in timp. Adica au culori vii si printuri de calitate care nu palesc in timp. Totusi, diferente facem si din acest punct de vedere. Spre exemplu, in functie de zona, daca vorbim de bucatarii sau bai, tapetul are o mai mare rezistenta la conditii de umiditate, in timp ce fototapetul are mai multe sanse de a se degrada. Suprafata unui fototapet putand fi zgariata mult mai usor.

Daca in cazul tapetului, cele mai multe dintre modele sunt lavabile (pot fi sterse cu o carpa umeda), in cazul fototapetului, acesta nu prezinta o astfel de calitate, putand fi sters doar cu obiecte moi uscate. Exista totusi solutii pentru protectie, care odata aplicate, lasa pe suprafata o pelicula fina, facand produsul semi-lavabil, mai rezistent la umiditate si mai greu de zgariat. Aceste solutii fiind de preferat si in cazul in care aplicati un fototapet in camera copiilor, pentru a putea sterge produsul in cazul unui accident. Spus pe scurt, o astfel de analiza inseamna ca atunci cand va doriti sa faceti o schimbare in decor, veti tine cont de buget, de varietatea de modele, dar si de ceea ce presupune aplicarea produsului si rezistenta sa pe termen lung. Desigur ca ambele creeaza un efect optic deosebit, insa veti fi 100% multumiti in functie de necesitatea voastra si de specificul unui spatiu.

Adauga un comentariu

Adresa de email nu va fi vizibila pe site.